IMG 6716A Fehérvári Kézművesek Egyesülete június 24-én 14. alkalommal rendezte meg a Tűzzel-Vassal Fesztivált, mely a késes és késkészítő mesterek, kovácsok és fegyverkovácsok országos találkozója.Az egybegyülteket Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézműves Egyesület elnöke köszöntötte. A Fesztivált Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere nyitotta meg, ezt követően Vargha Tamás országgyűlési képviselő köszöntötte a jelenlevőket. A megnyitón jelen volt Viza Attila, Palotaváros önkormányzati képviselője is.
A hagyományőrző lovagok ágyújának elsütésével, majd emléktábla felszegelésével a Fesztivál megnyitotta kapuit.

Idén 45 késes és fegyverkovács érkezett Magyarország minden szegletéből, sőt jöttek kiállítók Csehországból és a Felvidékről és Kárpátaljáról is.

Kinyitottak az udvarok a Rác utcában, mindegyik portán más-más látnivaló várta a látogatókat. Sokan gyönyörködtek a páratlan szépségű Szerb Ortodox Templomban, ezúton köszönjük a lehetőséget. A lovagrendi bemutatón korhű öltözékeket és fegyvereket mutattak be, a katonák harci jelenetekkel szórakoztattak kicsiket és nagyokat.

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete bútorfestő műhely tagjainak munkáit is megcsodálhatták a látogatók „Mester és tanítványai” című kiállításon, amely a Múzeumok Éjszakája témájához, az értékőrzéshez kapcsolódott.

Amíg a férfiak a késes és fegyveres standoknál nézelődtek, nagy volt a nyüzsgés az Asszonyműhelynél, ahol a szövés, hímzés, csipkeverés és varrás technikáival lehetett ismerkedni.

Az árnyékos templomkertben egymást követték a programok. Beszélgetés, bemutató a steak-kés használatáról Boda János címzetes gasztronómussal, akinek beszélgetőtársa Bokányi Zsolt a Vörösmarty Rádió munkatársa volt.

„Mindenható kézművesség” címmel Kunkovács László etnofotográfus tartotta előadását.

A fűszer és gyógynövények titkairól, termesztéséről, használatáról Fóris Anna kertészmérnök beszélt a hallgatóságnak.

Dr Paál Zsuzsanna „Néprajzi gyűjtés, hagyományőrzés ma” címmel tartott érdekes előadást.

Népdalkórus, népzene, bábjátékok és néptánc bemutatók délelőtt és délután is. A gyerekeket játékos vetékedőre hívták, amit nagyon élveztek.


Több éve hagyomány már a Tűzzel-Vassal Fesztiválon, hogy a NIT zsűri mellett az egyesületünk által felkért késbarátok is zsűriznek, melynek díjait oklevél és plakett formájában a Fesztiválon átadjuk.

A hagyományokhoz hűen tánccal ésA hagyományokhoz hűen tánccal és Szent Iván napi hagyományhoz fűződő tűzugrással zárult a fesztivál. tűzugrással zárult a fesztivál.
Nagyon jó hangulatú volt a Fesztivál, nagyon sok látogató érkezett, akik remekül érezték magukat.

Várunk Mindenkit jövőre is!


Köszönetet mondunk minden támogatónknak, akik hozzájárultak ehhez a sikeres és szórakoztató naphoz.

Rólunk:

http://feol.hu/hirek/tuz-vas-es-hevulet-a-fesztivalon-1842442


https://www.szekesfehervar.hu/xiv-tuzzel-vassal-fesztival-0


http://www.fehervartv.hu/video/index/20424

 

 

A képeket a Galériában itt lehet megtekinteni.