VodliZoltan

Név: Vódli Zoltán ostorkészítő, bőrműves
Cím: Székesfehérvár,Börgönd
Telefon: 06/30-468-1042

Email:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Weboldal:

 vodliostor.hu

facebook.com/vodlizoltan

Kisgyermekként elvarázsolt a pásztoremberek tárgyainak egyszerűsége, és gyönyörűsége. Nagy értéket jelentett egy-egy bőrmunka, faragás, de csodálattal töltött el a karikás ostorok szépsége és használata is. A bőrművesség és a pásztorművészet azóta is fontos számomra, ezért folyamatosan képzem magam, hogy népművészeti értéket képviselő tárgyakat készíthessek.

A bőrművességen belül a legfontosabb tevékenység számomra,  a magyar nép egyik legszebb és legértékesebb pásztoralkotásai közé tartozó, népművészeti értéket képviselő, tájjellegű karikás ostorok készítése.

Fontos, hogy a pásztoremberek tudása, a technikai kivitelezésben szerzett tapasztalatai, a felkutatás mellett megőrzésre kerüljön. Az ostorkészítés folyamata a gyakorlatban is megmaradjon, megismert, használt technika legyen. Apró, azonban lényeges fogások, és a tapasztalaton alapuló technika fennmaradjon,  a tárgyalkotásba beépüljön.

Hortobágyon tanulhattam számadó csikósok és pásztoremberektől, akik szívesen és nagy szeretettel adták át tudásuk. Szülőföldemen is folyamatosan keresem a lehetőségeket, hogy régi technikával készült ostorokat fedezzek fel és tanuljam a  Mezőföldre, valamint a Bakonyi tájakra jellemző ostorkészítési technikákat és díszítés technikát. A múzeumi gyűjtőmunka is kiemelt helyet kap a tanulási folyamatban.

Mesterek:

Sipos Tamás Népi iparművész, bőrműves; bőrművesség és fafaragás területén.
Steixner István bőrműves; bőrművesség, díszítéstechnika területén.
Nemes Ferenc Népi iparművész, fafaragó; fafaragás, ostornyélkészítés.
Bárdi László ostorkészítő, bőrkikészítési és ostorkészítési ismeret.
Mestereimként tekintek minden pásztoremberre, és kézművesre, aki tevékenységemben segítséget nyújtott és nyújt.

2011. januárjától a „Fehérvári Kézműves Egyesület” tagja vagyok.

2013. évben a „Fehérvári Kézműves Egyesület” jelölt a Prima Primissima Junior Népművészeti kategória  díjára, amit a szakmai zsűri megítélt számomra.        

2010. óta folyamatosan veszek részt pályázatokon és kiállításokon.

Tárgyaimat láthatták már az „Élő Népművészet” székesfehérvári kiállításán, Dinnyésen a Hagyományok Háza avatásán. A Szabadművelődés Házában, a békéscsabai Ibsen Házban, a székesfehérvári Kézműves Egyesület Házában, a székesfehérvári Mesterségek Házában, Fejér megye nagyobb településein vándorkiállításon, a Fehérvárcsurgói Megyenapon. Nádudvaron és Debrecenben a „Vándorlegény” pályázat kiállításán, több alkalommal Fejér Megyei Diáknapokon, valamint a Budapesti Néprajzi Múzeum kiállítótermében és a Budai Várban a Mesterségek Ünnepén több ízben.

Népi iparművészeti zsűrizés:

2010. év óta folyamatosan zsűriztetem munkáim, mint egy visszajelzésként, hogy tárgyaim a megfelelő színvonalat képviselhessenek a népművészeti tárgyak között. 2015. évben Népi Iparművészeti Tanácsadó Testület javaslata alapján a Hagyományok Háza, bőrműves foglalkozási ágban Népi Iparművésznek ismert el.

Pályázatok:

2010. Élő Népművészet pályázat, emléklap

2010. Fejér Megyei Diáknapok Népművészeti pályázat, arany minősítés és különdíj

2011. IX. Dél-Alföldi Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat Békéscsaba, emléklap

2011. Fejér Megye Népművésze, oklevél

2011. Fejér Megyei Diáknapok Népművészeti kategória, népművészeti szakágában Arany Minősítés.

2011. Fejér Megyei Diáknapok Népművészeti kategória, népművészeti szakágában Különdíj.

2011. IX. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat Nádudvar, Népi bőrműves egyéni kategória II. helyezése

2012. Fejér Megyei Diáknapok Honismereti pályázat Arany minősítés.

2012. Népművészet Ifjú Mestere pályázat, oklevél.

2013. Fejér Megyei Diáknapok Népművészeti kategória, népművészeti szakágában Arany minősítés.

2013. Népművészet Ifjú Mestere pályázat, oklevél.

2013. Prima Primissima Junior Magyar Népművészet és Közművelődés díja.

2014. Fejér Megyei Diáknapok Honismeret kategória Arany minősítés.

2014. Fejér Megyei Diáknapok Honismeret kategória Kategóriadíj.

2014. Fejér Megyei Diáknapok Népművészeti kategória népművészeti szakága Arany minősítés.

2014. Fejér Megyei Diáknapok Népművészeti kategória népművészeti szakága Különdíj.

2014. Fejér Megye Népművésze pályázaton oklevél és Fejér Megye Értéktárába való nyilvántartás.

2015. Népi Iparművész - bőrműves

 


Fontos feladatomnak tekintem, a hagyományos kézműves technikák elsajátítását és bemutatását,  a pásztorművészet értékeinek terjesztését. Saját tervezésű tárgyaim készítésénél is fontos számomra, hogy népművészeti értékű tárgyak készüljenek, néprajzi tájegységnek megfelelően. A népi tárgyalkotás értékeinek megőrzése mellett, célom új tárgyak alkotása, ami a jelen világunk embereit is funkcionalitásában kiszolgálja, de emellett megőrizze a népművészet elemeit, díszítményeit.

A jövőben is folytatom a gyűjtőmunkát pásztoremberek körében, hogy még több és változatosabb készítés technikákat és különleges formavilágot ismerjek meg, hogy tovább élhessen a múlt értéke a mában. A múzeumi gyűjtőmunka tapasztalatainak gyakorlatban való felhasználása, hasznosítása a következő idők folyamatos feladata, valamint további múzeumi kutatómunka végzése a közeljövőben.

 Az ismeretszerzés és gyűjtés elkötelezetté tett, hogy népünk művészetét ne csak magam örömére, hanem mások ismereteinek bővítésére is használjam.

Célom, hogy ismereteimet tovább adjam, megismertessek minél több fiatalt a pásztorélet tárgyaival és a magyar nép tárgyalkotó művészetével. Koromból adódóan a fiataloknak életszerűen, hitelesen mutathatom meg a magyar népművészet egy szeletét.

Tanulmányaim folytatásaként is hasonló a cél, a jövőben népi kismesterségekre kívánom fektetni a hangsúlyt. A bőrművesség területén minél több tudás és ismeretanyag megszerzése. A pásztorművészeten túl a bőrművesség minden területét szeretném megismerni, úgy készítés technikában, mint korhűség és tájjelleg tekintetében.

A népművészet számomra élethivatás és elkötelezettség a népi bőrművesség iránt.