FehervariKezmuvesek Egy szov embléma

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete 1998-ban alakult. Az eltelt időszak alatt egy kis kézműves baráti körből komoly, az országos szövetségben is elismert több, mint 90 taggal bíró egyesületté nőtte ki magát.


Tagjaink főként Fejér megyeiek, de jó szakmai hírnevünk és közösségi életünknek köszönhetően Budapestről és a környező megyékből is tartoznak hozzánk kézművesek. Eredményességünket mutatja, hogy mára azon kevés népművészettel foglalkozó egyesületek közé tartozunk, melyek alkotóházzal rendelkeznek.


A Fehérvári Kézművesek Egyesülete
2010 tavaszától működteti a Kézművesek Házát a Rác utca 27. szám alatt, melynek rendeltetése többek között, hogy az egyesület tagjainak közreműködésével a város fiataljai és idősebbjei számára közvetítse a népi kézműves hagyományok és a mai modern kézművesség gazdag tárházát.


Vászonszövő - és kovácsműhely, valamint egy kiállítótérnek is használatos közösségi terem, valamint tágas udvar kínál lehetőségeket az alkotóknak összejövetelek, játszóházak és kézműves bemutatók, foglalkozások megrendezéséhez.


Az egyesület tevékenysége során információval, szervezéssel, háttér biztosításával segíti tagságát, mely erre a szolgáltatásra igényt is tart, azt maximálisan igénybe veszi. Így a hét majd minden napján élet van az alkotóházban, a havi első szerdai taggyűlésen (információs est) pedig meghívó nélkül is jelentős számú a tagság részvétele.

Fontos feladatunk a kézművesség színvonalának biztosítása, ezért tagfelvételünk szigorú: feltétel a Népi Iparművészeti Tanácsnál vagy a Képző és Iparművészeti Lektorátusnál való zsűriztetés. A jelenlegi és leendő tagjaink segítésére képzéseket szervezünk.


Öröm számunkra, hogy
Székesfehérvár vezetése is magáénak vallja a kézművesség és néphagyományok hordozta értékeket. Gyakorlatilag minden rendezvényen, ahol gyerekek megfordulnak, egészen a nyári nagy, összességében ezres létszámú gyermektáborozásig igényt tart kézműveseink tevékenységére.
Így gyermekeink nem csak hagyományainkat ismerik meg jobban, de maguk is megélhetik az alkotás örömét, mindezt minőségi módon.

Célközönségünk még azon alkotni vágyó felnőttek köre, akik sokszor a gyermekeik felnőtté válásával több szabadidővel rendelkeznek, sokszor nyugdíjasok, számukra értelmes szabadidő-eltöltést, hasonló gondolkozásúakkal való közösségi találkozást, életminőségük javulását biztosítjuk.

Egyesületünk nagy rendezvénye a
Tűzzel-vassal Fesztivál, mely országos hatókörű. Egyrészt az ország minden szegletéből érkeznek mesterek erre az egyedülálló találkozóra, másrészt a látogatók is messze földről eljönnek ilyenkor Székesfehérvárra, ugyanezen okokból.


A Fehérvári Kézművesek Egyesülete a társadalomban a kézművességre, egyedi készítésű alkotások iránt megmutatkozó igényekre, a saját készítéshez szükséges tudás megszerzésének igényére és az alkotás örömének megélése iránti növekvő igényekre kínál lehetőséget.
A tapasztalat azt mutatja, hogy ezt a növekvő igényt eddig sikerrel tudtuk kielégíteni Székesfehérvár és környéke számára.

Tevékenységeink, rendezvényeink:


Kiállításokat szervezése a Kézművesek Házában, évente több alkalommal.


A „Betlehemi Szép Csillag” pályázat és kiállítás iskoláskorú és felnőtt alkotóknak.


Kézműves táborok szervezése és vezetése a nyári időszakban, kihangsúlyozva a színvonalas kézműves tevékenységet.


A várossal kötött közművelődési megállapodás keretében a nyári napközis táborban, különböző kézműves-délelőttök tartása.


Szakmai programok szervezése kézműveseknek.


Családi programok, napok szervezése jeles napokhoz kötve.


Húsvét előtt reggeltől estig tartó „Tojásfestő Maraton”.


2003. óta rendeztük meg a Tűzzelvassal Fesztivált, mely az ország kevés hagyományos kézműves vásárainak egyike, célirányosan a kihalóban lévő kés és bicskakészítés népszerűsítésére, fellendítésére.


Gyermekfoglalkozásokat tartunk bejelentkezett iskolai csoportok részére.


A Kézművesek Házában jelenleg 4 szakkörünk működik: bútorfestő, gobelinszövő, gyapjúszövő és vászonszövő szakágban.


Minden évben részt veszünk az ország legnagyobb kézműves-fesztiválján a Mesterségek Ünnepén.


Az országos Betlehemi Jászol pályázaton alkotóink minden évben számos díjat nyernek.


Szoros kapcsolatot tartunk a Szerb Nemzetiségi Önkormányzattal a Tűzzel-vassal Fesztivál kapcsán.


Évről évre résztvevői vagyunk Székesfehérvár városi rendezvényeinek, ünnepi eseményeinek.


Kézműveseink zsűrizett munkáikkal rendszeresen szerepelnek városi, megyei, országos kiállításokon, pályázatokon.

 

 

Alapszabály