Név: Tolvaj Csaba   
Cím:  
Telefon:  

Email:

 
Weboldal:  

Ispánkon születtem 1954-ben. A kosárkötéssel szülőhelyemen, az Őrségben ismerkedtem, már kora gyermekkoromban. Az 50-es, 60-as években, még szinte minden háznál, a tókák mellett, a dombok alján növekvő fűzet házilag kötötték különböző méretű és funkciójú kosarakká, kasokká, vagy hasították szijáccsá a kópickötéshez. Készültek vékák, kópicok, demizsonok is. Igazi téli elfoglaltság volt, amit gyerekszemmel, gyerekésszel csodának láttam. Magam is próbálkoztam vele, én is szerettem volna csodát művelni, egy maroknyi vesszőből kosarat készíteni.
A gyermekkori próbálkozásokat követően közel 40 év után kezdtem foglalkozni a kosárfonással, már városi környezetben, de nem elszakadva az őrségi gyökerektől. Szakkörbe jártam Székesfehérváron (szakkörvezető: Nagy Kálmán), majd táborba Békéscsabára (mesterek: Kocsor Imréné, Nyeste Imre), ahol az utóbbi években már a mesterkurzuson vettem részt. Sokat tanultam még Kovács Márton vajtai mestertől és Kis Róberttől, aki az egyik székesfehérvári kosárfonó és fonott bútor készítő dinasztia utolsó képviselője. A különböző tájegységek hagyományos formáit próbálom a mai ember életében is használható kosarakban megvalósítani.
2003-ban zsűriztetettem először a munkáimat, azóta is minden évben. Ekkor léptem be a Fehérvári Kézműves Egyesületbe.
2004-től szakkört vezetek a Fejér Megyei Művelődési Központban heti egy, 2007-től heti két alkalommal. A szakköri tagok igénye alapján 2006-tól évente egy hetes nyári kosárfonó tábort szerveztünk az egyesülettel és az MKK-val közösen. 2009-ben két egyhetes tábort kellett szervezni a jelentkezők nagy száma, valamint a kezdők és haladók szétválasztása miatt. Mind a szakkör, mind a táborok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Külön örömmel tölt el, hogy már vannak olyan tanítványaim, akik zsűriztetnek.

Kiállítások, díjak:
2004.    - I. Országos Kosárfonó Verseny (Pécs)
- XIV. Országos Népművészeti kiállítás Fejér Megyei Tárlata
- Ádventi Nép-és Iparművészeti Kiállítás (Székesfehérvár)
2005-2006.    - Ádventi Nép-és Iparművészeti Kiállítás (Székesfehérvár)
2007.    - „NAPIGÉZET” Polányi Pünkösd (Közép-Dunántúli Régió tárgyalkotó     népművészeinek     kiállítása Magyarpolány     I. díj
- Református Közösségi Ház családi kiállítás (Csopak)
- Ádventi Nép-és Iparművészeti Kiállítás (Székesfehérvár)
2008.    - „Mű-hely-szín” Húsvétköszöntő (Székesfehérvár Gárdonyi Géza     Művelődési ház)
- Közép-Dunántúli Kézműves Szakkörök Szakmai Találkozója (Mór)
- „A kézművesség szépségei” (VMK Dózsavárosi Kubkönyvtára Veszprém)
2009.        -„Népi iparművész és Népművészet ifjú mester címet kapott alkotók kiállítása” (Fejér megyei Művelődési Központ Művészetek Háza Székesfehérvár)
- „Kerek Isten fája” Polányi Pünkösd (Ezer éves megyék tárgyalkotó                 népművészeinek     kiállítása, Magyarpolány)    Fejér Megye külön díja
- „TÁRGYALKOTÓ HAGYOMÁNY” Fejezetek Fejér megye néprajzából néprajzi állandó kiállítás (Székesfehérvár, Szent István Király Múzeum)
- Szabolcs Napok Kiállítás Pusztaszabolcs
- Kézműves Kiállítás Bicske
-„ Egy gyékényen árulunk” szálasanyag kiállítás Budapest Nemzeti Galéria
2010    - Élő népművészet kiállítás Budapest Néprajzi Múzeum

Egy informatikai cég vezetése mellett kikapcsolódásként végzem a kosárfonást. A családom is „fertőzött” a kézművességgel. Feleségem sző, foltvarr, lányom szakajtót köt, fiam pedig ólomkatonát önt. Szoktunk közösen bemutató foglalkozásokat és játszóházakat tartani. A gideris.hu családi honlapon igyekszünk bemutatni a tevékenységünket.